Greatest Generation (Generația GI) – Născuți 1901–1927
Această generație a crescut în timpul Marii Depresiuni și a continuat să lupte în al Doilea Război Mondial, câștigând titlul, numit „Cea mai mare generație” pentru rezistența și sacrificiul lor.
Această generație a fost modelată în principal de greutăți, patriotism și spirit comunitar. Trăsăturile cheie ale acestei generații sunt abnegația, datoria și angajamentul de a reconstrui lumea după război.
Silent Generation (Generația tăcută) – Născuți 1928–1945
Generația tăcută este cunoscută pentru tendințele sale disciplinate și conformiste, deoarece această generație a crescut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în primele etape ale Războiului Rece.
Ei apreciau munca grea, loialitatea și stabilitatea, deseori sfiind de la rebeliunea deschisă sau de la activism. Mulți au jucat un rol esențial în mișcarea pentru drepturile civile, deși în roluri mai liniștite.
Generația Baby Boom – Născuți 1946–1964
Născută după al Doilea Război Mondial, într-o perioadă de prosperitate economică, această generație este caracterizată de optimism, ambiție și individualism.
Generația Baby Boom a fost martoră la mișcarea pentru drepturile civile, la aterizarea pe Lună și la războiul din Vietnam. Această generație a jucat un rol vital în modelarea culturii și economiei moderne.
Generația X – Născuți 1965–1980
Această generație este cunoscută și ca „generația latchkey”. Generația X a crescut într-o perioadă de incertitudine economică, ratele divorțurilor în creștere și sfârșitul Războiului Rece.
Oamenii născuți în acest an sunt cunoscuți pentru independența, scepticismul și spiritul antreprenorial. Ei au asistat la creșterea computerelor personale și a MTV-ului, făcându-le puntea între era analogică și cea digitală. Generația X a cunoscut și creșterea drepturilor LGBTQ+.
Generația Millennial sau Generația Y – Născuți 1981–1996
Generația milenială este prima care a crescut cu internetul, făcându-i cunoscători de tehnologie, conștienți din punct de vedere social și o generație care prețuiește experiențele în detrimentul posesiunilor materiale.
Gândurile milenialilor sunt influențate în principal de evenimente precum 9/11, Marea Recesiune și ascensiunea rețelelor sociale; acestea sunt adesea caracterizate ca fiind colaborative și bazate pe valori, cu accent pe echilibrul dintre viața profesională și viața privată.
Generația Z sau iGen – Născuți 1997–2010
Ca nativi digitali, Generația Z a crescut într-o lume dominată de smartphone-uri, rețele sociale și platforme de streaming. Sunt diversi, antreprenori și conștienți din punct de vedere politic, conducând adesea conversații despre schimbările climatice, egalitatea și sănătatea mintală. Evenimente precum pandemia de COVID-19 le-au influențat în mod semnificativ perspectiva.
Generația Alpha – Născuți 2010–2024
Cea mai tânără generație de până acum, Gen Alpha este crescută într-o lume hiperconectată a inteligenței artificiale, a dispozitivelor inteligente și a tehnologiilor imersive.
Se crede că Gen Alpha este cea mai educată generație de până acum, cu o perspectivă globală modelată de schimbările tehnologice și de mediu rapide. Ei cresc cu asistenți vocali, realitate virtuală și învățare personalizată.
Generația Beta – Născuți 2025–2039
Generația Beta este cea mai recentă generație care se așteaptă să trăiască într-o lume dominată de inteligența artificială avansată, calculul cuantic și integrarea în continuare a tehnologiei în viața de zi cu zi.
Provocările de mediu și soluțiile potențiale vor juca un rol semnificativ în anii lor de formare. Se preconizează că vor redefini normele globale, îmbrățișând sustenabilitatea și inovația tehnologică încă de la naștere.