Bun venit Generația Beta: O nouă generație a umanității începe în 2025

Bebelușii născuți începând cu 01 ianuarie 2025 și pentru următorii 14 ani, vor alcătui cea mai nouă generație: Generația Beta. Membrii săi vor explora noi peisaje digitale, multe dintre care probabil nu le putem înțelege acum, și vor vedea următorul secol.

Membrii Gen Beta, pe scurt, vor fi copiii Milenialilor mai tineri și ai generației Z mai în vârstă și, până în 2035, se estimează că vor reprezenta intre 13 si 16% din populația globală, potrivit Mark McCrindle, un cercetător social australian și analist generațional.

În plus, mulți membri Gen Beta vor trăi probabil în secolul 22. Bebelușii născuți în 2025 vor împlini 76 de ani când va veni anul 2101.

De ce „Beta”? Generația Beta urmează Generația Alpha, în conformitate cu alfabetul grecesc.

Cum va afecta tehnologia Gen Beta?
McCrindle prezice că viața digitală și fizică va fi perfectă pentru Gen Beta. În timp ce membrii Gen Alpha s-au familiarizat cu tehnologia inteligentă și inteligența artificială, Gen Beta va experimenta inteligența artificială și automatizarea în fiecare aspect al vieții, de la școală la serviciu până la asistență medicală și divertisment.

Pe măsură ce tehnologia continuă să avanseze rapid, este posibil ca părinții din generația Z să fie mai atenți la modul în care copiii lor interacționează cu lumea digitală. Studiile arată că 36% dintre părinții din generația Z, comparativ cu 30% dintre părinții Mileniali, sunt ferm de acord că timpul petrecut pe ecranul copiilor ar trebui limitat.

Presiunile schimbărilor climatice cu părinți eco-conștienți
Lăsând deoparte tehnologia, Gen Beta va fi rugată să gestioneze viața prin schimbările climatice, schimbările globale ale populației și urbanizarea rapidă. Dar membrii acestei generații vor fi crescuți și de părinți mileniali conștienți de viața eco și din generația Z, care prioritizează adaptabilitatea.

Potrivit Centrului de Cercetare PEW, 71% dintre Mileniali și 67% dintre generația Z sunt de părere că schimbările climatice ar trebui să fie prioritatea principală pentru a asigura o planetă durabilă pentru viitor.

Nume de generații din ultimii 100 de ani
Începutul și sfârșitul unei noi generații sunt uneori vagi, dar aceste nume de grup de generații sunt adesea folosite pentru persoanele născute între următorii ani:

Greatest Generation: 1901-1927
Silent Generation: 1928-1945 (vârsta peste 80 de ani)
Baby Boomers: 1946-1964 (vârsta 61-79)
Generația X: 1965-1979 (vârsta 46-60)
Millennials: 1980-1994 (vârsta 31-45)
Generația Z: 1995-2009 (vârsta 16-30)
Generația Alpha: 2010-2024 (vârsta de 15 ani și sub)
Generația Beta: 2025-2039 (cei născuți în umătorii14 ani)
(click aici pentru descrierea fiecărei generații)

Cum se va numi următoarea generație, după Gen Beta?
Convențiile de numire continuă să urmeze tendința actuală, este probabil ca următorul grup generațional, după Gen Beta, să fie Generația Gamma. Această generație îi va reprezenta probabil pe cei născuți între 2040 și 2054.

Generațiile umanității

Greatest Generation (Generația GI) – Născuți 1901–1927

Această generație a crescut în timpul Marii Depresiuni și a continuat să lupte în al Doilea Război Mondial, câștigând titlul, numit „Cea mai mare generație” pentru rezistența și sacrificiul lor.

Această generație a fost modelată în principal de greutăți, patriotism și spirit comunitar. Trăsăturile cheie ale acestei generații sunt abnegația, datoria și angajamentul de a reconstrui lumea după război.

Silent Generation  (Generația tăcută) – Născuți 1928–1945

Generația tăcută este cunoscută pentru tendințele sale disciplinate și conformiste, deoarece această generație a crescut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în primele etape ale Războiului Rece.

Ei apreciau munca grea, loialitatea și stabilitatea, deseori sfiind de la rebeliunea deschisă sau de la activism. Mulți au jucat un rol esențial în mișcarea pentru drepturile civile, deși în roluri mai liniștite.

Generația Baby Boom – Născuți 1946–1964

Născută după al Doilea Război Mondial, într-o perioadă de prosperitate economică, această generație este caracterizată de optimism, ambiție și individualism.

Generația Baby Boom a fost martoră la mișcarea pentru drepturile civile, la aterizarea pe Lună și la războiul din Vietnam. Această generație a jucat un rol vital în modelarea culturii și economiei moderne.

Generația X – Născuți 1965–1980

Această generație este cunoscută și ca „generația latchkey”. Generația X a crescut într-o perioadă de incertitudine economică, ratele divorțurilor în creștere și sfârșitul Războiului Rece.

Oamenii născuți în acest an sunt cunoscuți pentru independența, scepticismul și spiritul antreprenorial. Ei au asistat la creșterea computerelor personale și a MTV-ului, făcându-le puntea între era analogică și cea digitală. Generația X a cunoscut și creșterea drepturilor LGBTQ+.

Generația Millennial sau Generația Y – Născuți 1981–1996

Generația milenială este prima care a crescut cu internetul, făcându-i cunoscători de tehnologie, conștienți din punct de vedere social și o generație care prețuiește experiențele în detrimentul posesiunilor materiale.

Gândurile milenialilor sunt influențate în principal de evenimente precum 9/11, Marea Recesiune și ascensiunea rețelelor sociale; acestea sunt adesea caracterizate ca fiind colaborative și bazate pe valori, cu accent pe echilibrul dintre viața profesională și viața privată.

Generația Z sau iGen – Născuți 1997–2010

Ca nativi digitali, Generația Z a crescut într-o lume dominată de smartphone-uri, rețele sociale și platforme de streaming. Sunt diversi, antreprenori și conștienți din punct de vedere politic, conducând adesea conversații despre schimbările climatice, egalitatea și sănătatea mintală. Evenimente precum pandemia de COVID-19 le-au influențat în mod semnificativ perspectiva.

Generația Alpha – Născuți 2010–2024

Cea mai tânără generație de până acum, Gen Alpha este crescută într-o lume hiperconectată a inteligenței artificiale, a dispozitivelor inteligente și a tehnologiilor imersive.

Se crede că Gen Alpha este cea mai educată generație de până acum, cu o perspectivă globală modelată de schimbările tehnologice și de mediu rapide. Ei cresc cu asistenți vocali, realitate virtuală și învățare personalizată.

Generația Beta – Născuți 2025–2039

Generația Beta este cea mai recentă generație care se așteaptă să trăiască într-o lume dominată de inteligența artificială avansată, calculul cuantic și integrarea în continuare a tehnologiei în viața de zi cu zi.

Provocările de mediu și soluțiile potențiale vor juca un rol semnificativ în anii lor de formare. Se preconizează că vor redefini normele globale, îmbrățișând sustenabilitatea și inovația tehnologică încă de la naștere.

Eseu despre timp

Timpul… auzim peste tot ca timpul este relativ…. relativ la ce?

Eu as spune ca relativ la perceptia fiecaruia, varsta, personalitate, starea de moment.

Pentru mine, constat ca perceptia timpului este foarte legata de varsta. Cand eram copil, sigur, notiunea de timp imi era straina, ziua era o joaca, o aventura si o explorare continua de dimineata pana seara. I-adevarat ca seara ne aduna pe la casele noastre, dar nu era decat o pauza; totul continua a doua zi. Atunci timpul era infinit.

Mai apoi s-au schimbat lucrurile si timpul a capatat alte valente. In adolescenta a aparut senzatia ca timpul trece foarte greu cand ma plictiseam, cum ar fi orele de la scoala care nu-mi placeau, sau ca zboara atunci cand aveam ceva interesant de facut si mai ales cand ma grabeam undeva si eram in intarziere…. (asta n-am inteles-o niciodata… indiferent cat ma straduiam, pentru ca eu abia clipeam si treceau 10 minute!! Parca era un complot universal!) Bineinteles ca nu eu eram de vina, timpul era intotdeauna.

Si acum patesc la fel, dar gestionez mai bine universul. Ha! Acum, cand ma grabesc si sunt in intarziere, toate colaboreaza cu mine: stopurile se fac verzi, orasul se goleste, metroul vine la fix chiar atunci, liftul fuctioneaza, ca si cum universul vazand ca nu ma poate convinge s-a hotarat sa ma ajute in loc sa ma incurce. Si recunosc ca acest aranjament imi convine foarte tare!

Mai erau in adolescenta momentele alea lungi de plictiseala, in care stateam degeaba si contemplam la ce as putea sa fac cu viata mea si in care parea ca nimic nu are sens si tot asteptam o schimbare dar fara sa iau insa nici o atitudine… ce ciudati (fraieri) sunt si adolescentii astia…! Sa nu te prinzi cate lucruri frumoase si utile sunt de facut pe lumea asta, sa lasi sa treaca timpul asa degeaba pe langa tine… ce irosire de timp! Ce pacat! Sigur ca atunci nu percepeam asa lucrurile dar, acum, uitandu-ma inapoi pot spune ca a durat prea mult, puteam sa ma trezesc mai devreme; procesul asta pe care eu l-as numi „maturizare” si care da, vine (ar trebui sa vina) cu trecerea timpului. E interesant cum functioneza: cand esti mic, ti se tot vorbeste de „maturitate” dar conceptul ramane intangibil, abstract, pana cand, intr-o zi, iti dai seama ca face parte din tine.

Bine, acum intre noi fie vorba, sunt oameni care nu se maturizeaza deloc cu trecerea anilor. Si asta nu in sensul ca raman copii si stiu sa se bucure de viata, lucru care dupa mine, e foarte important si face de asemenea parte din procesul de „maturizare”; pur si simplu raman cu nesigurantele, dilemele, nefericirea si neterminarea unui adolescent timpuriu si netrecut prin viata. Mare pierdere!

Trebuie sa vorbim acum si de timpul indragostitilor. Cand esti indragostit timpul nu mai conteaza, totul e frumos, sensibil, plin de emotii, fluturi in stomac si ai senzatia ca toata lumea e a ta (ma rog, a voastra) ca esti invincibil si poti face orice si totul va fi bine. Frumos sentiment! Indragostitii pierd cu totul notiunea timpului si asa ar trebui sa fie.

Sunt multe feluri de a fi indragostit, poti fi indragostit de persoana din fata ta, poti fi indragostit de ideea de a fi indragostit sau poti fi indragostit de proiectia perceptiilor tale asupra persoanei din fata ta, dar oricum ar fi, eu sunt de parere ca toata lumea ar trebui sa treaca prin aceasta stare mai devreme sau mai tarziu si lumea atunci ar fi mai buna.

M-a surpris putin discutia in care mi-ai asociat starea de indragostit cu stresul. Dar inclin sa fiu de acord mai ales cand vorbim de varsta adolescentei (atunci sunt mult nesigurante si incertitudini si sentimentul asta pe cat este de frumos si naiv este foarte puternic si neasteptat si incontrolabil si navaleste cu tot ce are, fara preaviz, peste o structura subreda si o personalitate si minte in formare care se straduie sa se defineasca… normal ca vorbim de stres in toate formele lui, pentru ca de multe ori stim ca totul e doar un joc de sansa si noroc). Dar cred ca e cu totul diferit daca vorbim de adultul indragostit. Sa te indragostesti la maturitate mi se pare cu totul diferit. E mult mai intens si mai usor deci poti sa te bucuri si sa te lasi sa simti mai mult si pana la capat pentru ca nu mai exista nesigurantele varstei si in acelasi timp e mai rational si mai constient din cauza ca vezi totul cu alti ochi, cu alta minte. Un lucru insa va ramane ca un numitor comun: timpul nu va mai conta pentru cei doi. Dar, din cauza ca lumea acum stie ce vrea, ce cauta, ce-si doreste, cand gaseste acel lucru, toate se intampla mult mai repede (ceva ce pentru niste adolescenti ar fi clasificat ca incostienta, merge foarte bine pentru oameni maturi). Am doi prieteni, amandoi trecuti prin alte casatorii, care s-au gasit si s-au placut intr-o luna, a doua luna erau mutati impreuna si se hotarasera deja sa se casatoreasca. Sunt impreuna de 6 ani.

Acum sa revin la maturitate. Cum trece timpul acum? E cu totul alta poveste! Acum trece atat de repede ca n-am timp sa-l constientizez. Acu e primavara, acu e iarna. Din cand in cand, in valtoarea evenimentelor trebuie sa ma opresc, sa-mi propun sa respir adanc si sa constientizez momentele. E frumos, nu e mai mult decat pot sa duc si nu e cu stres foarte mare decat pe scurte momente de timp (stresul cred ca-l gestionez destul de bine). Sunt atat de multe lucruri pe care vreau sa le fac, nu stiu de care sa ma apuc mai intai si 24 de ore intr-o zi nu sunt de ajuns. Plictiseala….nu cunosc notiunea (cred ca e pentru oameni „odihniti” cum le zic eu…). Rutina… nici atat. Fac asa multe lucruri si asa diverse ca dupa ce trece o saptamana mi se pare ca a trecut o luna!

Dar si acum mai sunt momente in care timpul parca sta in loc, cand astepti vesti legate de sanatatea, soarta sau cariera ta sau a celor dragi.

Deci da, sunt foarte de parere ca timpul este relativ!

Eu ma declar un prieten al timpului, desi se poate spune despre el, pe buna dreptate, ca e cam incapatanat, cu o viziune ingusta si lipsit de imaginatie, pentru ca nu face altceva decat sa treaca, fara compromisuri, fara opriri, si sigur fara nici o intoarcere. Eu nu sunt pentru nemurire, lucrurile trebuie sa se mai schimbe din cand in cand, unde mai pui ca daca am fi nemuritori ar fi asa o plictiseala si foarte putine lucruri ne-ar mai motiva. Deh! Natura umana, ce sa-i faci?!  (s-au facut si ceva filme pe acest subiect)

Mie mi se pare ca trecerea timpului vine cu multe avantaje cum ar fi cresterea in inaltime, deci accesul nelimitat in parcurile de distractii; lasand gluma la o parte, n-am inteles niciodata oamenii care sunt nefericiti de ziua lor sau nu vor sa-si spuna varsta… Mi se pare ca avansarea in varsta te face mai intelept, mai experimentat, mai trecut prin viata, deci de ce nu ti-ar placea sa afirmi toate astea? Da mi se pare ca bunicii ar trebui sa arate a bunici, nu a Ken si Barbie (fara personalitate dar cu pielea neteda!)

Sigur unii imbatranesc mai frumos, altii cu cicatrici adanci, dar v-ati uitat vreodata in ochii unui batran incercat de viata, plin de riduri si ars de soare? Cate povesti pot sa spuna!

Intrebati un fotograf. Sigur, oamenii tineri sunt frumosi, dar portetele celor in varsta vorbesc fara cuvinte!

Sunt foarte curios sa descopar ce-mi rezerva timpul mai departe.

Sfarsit!

Salut tuturor!

Bine ai venit si azi in viata mea.

Sunt mii de cuvinte frumoase ce le putem exprima, sunt mii de ganduri fantastice ce le putem impartasi intre noi, insa ceea ce vei gasi aici este diferit de un blog, deoarece cei mai multi oameni incep cu o pagina despre ei si care le introduce vizitatorilor potențiali site-ul. Eu iti voi spune mereu: Bine ai venit si azi in viata mea!

Aici vei intalni cuvintele si gandurile mele, precum si activitatile personale sau profesionale!

Translate »